Herdenkingen Stichtse Vecht op 4 mei 2024
In veel dorpskernen (o.a. Maarssen, Tienhoven, Breukelen, Kockengen, Loenen aan de Vecht en Vreeland) van Stichtse Vecht zijn op 4 mei herdenkingen gehouden. Ondanks het minder fijne weer werden ze goed bezocht. Op de sites van RTV Stichtse Vecht en van weekblad VAR is informatie te lezen.
Herdenking in Loenen - kranslegging door kinderen van de Podium School - zij adopteren dit jaar het monument (eigen foto)
RTV Stichtse Vecht klik hier
Weekblad VAR klik hier
Herdenking te Maarssen (bron: VARNWS)
______________________________________________________________
Informatiebord over neergestort vliegtuig WOII onthuld in Portengen
In Portengen op 4 mei 2023 een informatiebord onthuld. Dit bord staat vlakbij de plek waar op 14 mei 1940 luitenant Henk Sitter een verkenningsmissie met een noodlanding moest afbreken. Burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling samen met de zoon en twee dochters van luitenant Henk Sitter.
Op 14 mei 1940, vier dagen na de aanval van Duitsland op Nederland, voert luitenant Sitter in zijn Fokker D21 jachtvliegtuig een verkenningsmissie uit. Dit doet hij met andere D21 jachtvliegtuigen. Zijn D21 krijgt een motorstoring en hij moet een noodlanding maken. Dit doet hij bij het buurtschap Portengen. Vervolgens steekt hij het vliegtuig in de brand en vlucht.
Sitter heeft in de meidagen zes missies uitgevoerd en op de eerste dag liep zijn vliegtuig al 52 kogelgaten op. Na de capitulatie van Nederland wordt hij gevangen genomen. Kort daarna wordt hij vrijgelaten om vervolgens in 1943 weer in krijgsgevangenschap genomen te worden. In 2014 is Henk Sitter op 97 jarige leeftijd overleden. Hij kreeg een militaire begrafenis. Postuum is hij onderscheiden met het Mobilisatie Oorlogskruis.
Informatieborden in Stichtse Vecht
In 2022 is het eerste informatiebord onthuld en het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze borden komen op plaatsen in Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.
Gezamenlijk initiatief
De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
Verhalen doorgeven
Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.
Burgemeester Ap Reinders: “Er zijn steeds minder mensen die oorlog zelf hebben meegemaakt. Het is juist daarom zo belangrijk om de gebeurtenissen en de verhalen te blijven delen met elkaar en door te geven aan volgende generaties. De informatieborden zoals in Portengen dragen hieraan bij.”
Bankje geplaatst bij monumentje in Portengen
Burgemeester Ap Reinders onthulde 4 mei jongstleden het oorlogsmonument nabij Portengen 72. Bij die gelegenheid beloofde de burgemeester een mooi gratis gemeentebankje.
Door omstandigheden en misverstanden heeft het een half jaar geduurd voor het bankje geplaatst werd. Maar nu staat het er en Willem Boele, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht, die zich zo ingezet heeft om het bankje geplaatst te krijgen, ging er als een van de eersten even zitten.
Informatiebord over neergestorte bommenwerper WOII in polder Portengen
Stichtse Vecht, 4 mei 2022 – Nabij de plek waar op 27 april 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte in de polder van Portengen is vanmiddag een speciaal informatiebord gepresenteerd. Burgemeester Ap Reinders verrichtte de onthulling, samen met buurtbewoner en initiatiefnemer Willem van der Linden en met Jan Springintveld, secretaris van het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum in Aalsmeer.
Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze informatieborden komen op plaatsen in de gemeente Stichtse Vecht waar tijdens de Tweede Wereldoorlog memorabele gebeurtenissen plaatsvonden. Door het scannen van een QR-code kunnen belangstellenden achtergrondinformatie opvragen.
Gezamenlijk initiatief
De informatieborden zijn een gezamenlijk initiatief van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht, mede geïnspireerd door enkele artikelen van journalist Douwe Anne Verbrugge over vergeten gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog.
Neergehaald
Een van die gebeurtenissen was het neerstorten van de Engelse bommenwerper in de polder van Portengen. Dat gebeurde op 27 april 1943. Het toestel was voor een missie richting Duisburg vertrokken van de vliegbasis in het Engelse Mildenhal. Een Duitse nachtjager haalde de bommenwerper neer. Het vliegtuig met een flinke bommenlast kwam terecht in een weiland bij de boerderij van de familie Van den Ancker, tien meter vanaf de boerderij van de familie Boele.
Als door een wonder explodeerde het toestel niet en overleefden zes van de zeven bemanningsleden de crash. Delen van het neergestorte vliegtuig hebben inmiddels een plaats gekregen in het Crash Luchtoorlog- en Verzetsmuseum.
Verhalen doorgeven
Het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de gemeente Stichtse Vecht vinden het belangrijk dat verhalen over de Tweede Wereldoorlog niet verloren gaan en worden doorgegeven aan nieuwe generaties. De komende tijd Stichting en gemeente kijken de komende periode gezamenlijk wat andere locaties kunnen zijn waar een informatiebord goed tot zijn recht zou kunnen komen.
Burgemeester Ap Reinders: “Ook meer dan 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog komen er nog nieuwe feiten over het verloop van de oorlog aan het daglicht. Feiten over gebeurtenissen die een impact hebben gehad op onze samenleving. Ik vind het belangrijk dat de verhalen over dit deel van onze geschiedenis niet verloren gaan. De informatieborden kunnen hieraan een welkome bijdrage leveren’.
een aantal foto's van de onthulling van het bord
4 mei 2022 Onthulling Herinneringsbord Portengen
Om 15:00 uur zal burgemeester Ap Reinders een herinneringsbord onthullen bij Portengen 72, Kockengen.
Op enkele tientallen meters van dit bord is op 27 april 1943 de Short Stirling bommenwerper BK-657 van het RAF no. 15 Squadron in het weiland terechtgekomen nadat de bommenwerper was neergeschoten door een Duitse nachtjager.
Het herinneringsbord is er gekomen dankzij een burgerinitiatief, de heer W.L. van der Linden uit Portengen heeft hiertoe actie ondernomen. De Stichting 4-5 mei Stichtse Vecht heeft er in samenwerking met de gemeente Stichtse Vecht en de heer Van der Linden voor gezorgd dat het herinneringsbord nu kan worden geplaatst.
April 2022
Het lijkt we een jaar te worden waarin we zonder Corona kunnen Herdenken en Vieren. Als Stichting zijn we daar heel blij mee. In de afgelopen twee jaren is er door creatievelingen het nodige bedacht om toch, zij het binnen de kaders van de regelgeving als gevolg van Corona, te Herdenken en Vieren.
15 augustus 2020
Herdenking "Slachtoffers Nederlands-Indië" in Stichtse Vecht
(bron: VARNWS.nl)
5 mei 2020
Gebakjes voor de zorgcentra in Stichtse Vecht
4 mei 2020
RTV Stichtse Vecht
Vandaag 4 mei wordt door RTV Stichtse Vecht een extra programmering verzorgd in het kader van de herdenkingen van vandaag.
Info op: http://rtvstichtsevecht.nl/artikel/150532884/dodenherdenking-bij-rtv-stichtse-vecht
De documentaire: Ooggetuigen van de oorlog uit Stichtse Vecht
In de afgelopen jaren heeft documentairemaker Henny Ram uit Maarssen een zestal documentaires gemaakt waarin inwoners van Stichtse Vecht over hun ervaringen in de oorlog vertellen. De oorlog in Nederland, in onze dorpen, én de oorlog in Nederlands Indïe.
Op verzoek van de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht is in samenwerking een compilatie gemaakt van die zes documentaires. Speeltijd ongeveer een uur.
De documentaire is te zien op RTV Stichtse Vecht vanavond om ca. 20:30 uur.
Maar ook via : KLIK HIER
Scholen kunnen in het kader van lesmateriaal ook een DVD met deze documentaire krijgen.
28 april 2020: Door het Nationaal Comité 4 en 5 mei is een manier gepubliceerd om via internet bloemen bij een monument te leggen. Een mooi initiatief dat hopelijk door veel mensen in onze dorpen uitgevoerd wordt.... virtueel of echt.
Voor het lezen van die informatie: KLIK HIER.
23 april 2020: Door de gemeente Stichtse Vecht is een brief van burgemeester Ap Reinders in de VAR geplaatst. Deze is hier ook als pdf te downloaden. KLIK HIER.
23 April 2020: Vandaag is in Stichtse Vecht een extra katern bij de VAR verschenen: 75 jaar Vrijheid.
Voor een PDF van de krant: KLIK HIER
Hierin worden gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog beschreven die plaatsvonden in de verschillende kernen in Stichtse Vecht. Historische Kringen in Stichtse Vecht, Oranje-verenigingen en het Regionaal Historische Centrum Vecht en Venen hebben samengewerkt om deze uitgave tot stand te brengen. Een bewaarexemplaar!
Deze uitgave is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Stichtse Vecht en de provincie Utrecht.
----------------------------------------------------------------------------
Onderstaand berichten die eerder in 2020, oa. naar aanleiding van de Corona-crisis, ontvangen zijn:
75 jaar vrijheid
In deze bijzondere periode waarin we een deel van onze vrijheid tijdelijk inleveren, herdenken en vieren we tevens 75 jaar vrijheid.
Naar een idee van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen hebben de drie Historische Kringen in Stichtse Vecht, de Stichting 4 en 5 mei Stichtse Vecht en de Oranjevereniging Breukelen samen met de initiatiefnemer in het kader van 75 jaar Vrijheid een twintig pagina’s tellende krant gemaakt. In de krant worden verhalen verteld over de oorlogsjaren, vrijheid en de bevrijding van de kernen in Stichtse Vecht. De krant zal op 23 april aanstaande huis aan huis verspreid worden als bijlage bij de VAR.
Burgemeester Ap Reinders ontving het eerste exemplaar van de Vrijheidskrant. In verband met de Coronamaatregelen is deze niet officieel overhandigd maar ‘afgegeven’ op Goudestein. Voor de burgemeester en voor ons allemaal geldt dat we dit jaar samen herdenken en vieren, maar wel op nodige afstand van elkaar. Wellicht dat deze krant kan bijdragen aan het samen terugkijken naar een donkere periode. Toen vierden we bevrijding arm-in-arm, nu doen we het met de krant. Een krant over wat hier in onze omgeving gebeurde in de oorlogsjaren en wat nooit vergeten mag worden.
Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.
Een bewaarexemplaar voor lezers en kijkers, want naast bijzondere verhalen staan er ook vele historische foto’s en andere afbeeldingen in. Kortom, een krant voor jong en oud.
----------------------------------------------------------------
4 mei comité Vreeland in samenwerking met Sterren van Vreeland
Tot onze grote spijt kunnen alle bijeenkomsten die wij in Vreeland hadden gepland in het kader van 75 jaar Vrijheid nu geen doorgang vinden.
Het betreft de voorstelling De dochter van Meijer op 2 mei, de dodenherdenking op 4 mei en de Vrijheidsmaaltijd op 5 mei.
Wij gaan ervan uit dat de voorstelling en de Vrijheidsmaaltijd op een later tijdstip alsnog plaats zullen vinden.
Oranje comité Nieuwer ter Aa
Het is een aparte tijd waar we in leven op dit moment.
Door de aangescherpte maatregelen tot 1 juni a.s. hebben wij in Nieuwer Ter Aa ook besloten alle plannen m.b.t. zowel Koningsdag en 4/5 mei in de ijskast te zetten.
Oranjevereniging Nigtevecht
De Oranjevereniging Nigtevecht heeft gisteravond gemeld dat de feestweek niet doorgaat. "Wij vinden het spijtig, maar de gezondheid van de mensen staat voorop". Het bestuur wenst iedereen alle gezondheid toe en veel sterkte in deze komende tijd (Bron: twitter Sleutel 2000)
Stichting 4 en 5 mei Maarssen-Tienhoven
Persbericht - 75 jaar herdenken - 75 jaar vieren
Gezien de berichtgeving vanuit de overheid alle bijeenkomsten waar mensen bij elkaar komen te verbieden tot 01 juni a.s., zal ook de Stichting 4 – 5 mei Maarssen zich aan dit besluit moeten conformeren. De herdenkingsplechtigheid op 04 mei a.s. zal noch in park Goudestein noch bij molen De Trouwe Wachter in Tienhoven doorgaan.
Datzelfde geldt voor de activiteiten in het kader van 75 jaar bevrijding. Wij betreuren dat de samenwerking met Foodtruck Festivals Bruisend en het muziekfestival m.b.t. de festiviteiten op 05 mei in Park Goudestein niet kunnen doorgaan.
Ook alle festiviteiten die voor Tienhoven gepland stonden vinden jammer genoeg geen doorgang. Conformeren aan de besluitvorming vanuit de overheid is ook hier van toepassing.
Wij kunnen niet inschatten wat de toekomst biedt, we kunnen geen beloftes doen hoe op een ander moment eventueel invulling te geven aan 75 jaar herdenken en vieren.
Wat wij wel van u kunnen vragen is:
- Om op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang de vlag halfstok te hangen en vanaf 19.45 uur een kaars (bij voorkeur een Led-kaars) voor uw raam te zetten ter nagedachtenis aan hen die voor onze vrijheid hebben gestreden en om 08.00 uur twee minuten stil zijn. Ook andere uitingen van een lichtje, denk aan uw mobiele verlichting, worden van harte ondersteund.
- Op 5 mei vragen wij u de vlag uit te hangen en om 12.00 uur op het gebruikelijke moment dat de bevrijdingsvlam in park Goudestein zou worden binnengebracht te applaudisseren om te beseffen dat wij in vrijheid mogen leven en daar dankbaar voor mogen zijn.
Wij bedanken alle vrijwilligers voor hun inzet tijdens de voorbereidingen en hopen in de toekomst weer een beroep op u te mogen doen.
Oranjevereniging Breukelen
De Oranjevereniging Breukelen heeft, met pijn in ’t hart, besloten alle activiteiten af te gelasten.
Dit betreft zowel de activiteiten rond Koningsdag als de 4 en 5 mei activiteiten.
Oranjevereniging Kockengen
Het organisatie comité heeft moeten besluiten om alle activiteiten op en rond Koningsdag en 4 en 5 mei af te gelasten. Dit jaar dus geen Koningsdag met leuke activiteiten en levende muziek en geen Bevrijdingsdag met de aankomst van de estafette lopers uit Wageningen en ook geen Wijkenspel en Bevrijdingsmaaltijd in zwembad De Koet.
Oranjevereniging Loenen en 4-mei-comité Loenen
Gelet op de aangekondigde maatregelen is het niet mogelijk om de Feestweek Loenen te organiseren. Wij hebben tot het laatste moment gehoopt, maar tegen zoveel overmacht kunnen wij niet op.
Ook de dodenherdenking op 4 mei gaat niet door. Vanuit samenwerking van het 4 mei-comité met de Oranjevereniging Loenen zouden op 5 mei een Vrijheidsontbijt en een Bevrijdingsbal georganiseerd worden. Ook deze activiteiten gaan niet door. We beraden ons nog op alternatieve data hiervoor.